Kim Thúy: Ru



Ru on kanadalaisen Kim Thúyn omaelämäkerrallinen romaani. Se seuraa päähenkilönsä elämää, jonka virta on välillä kiivas, välillä tyyni.  
Thúy kertoo palatsimaisesta kodista Saigonissa, sodan värittämästä lapsuudesta, veneellä tehdystä pakomatkasta Siaminlahden yli, Malesiassa sijaitsevasta pakolaisleiristä ja sitten uudesta elämästä uudessa maassa, Kanadassa. 
Ru keinuu nykyhetkestä muistikuviin ja takaisin, mikä antaa tarinalle poikkeuksellisen rytmin, johon tuudittautua. 


Kun yritin etsiä Aasia-teemaisen lukuprojektini jatkoksi teoksia, jotka eivät olisi pelkällä Japani/Kiina/Intia-akselilla, löysin Run. Se on toistaiseksi ainoa lähikirjastosta löytämäni teos, joka käsittelee Vietnamia ja Vietnamin kulttuuria vietnamilaisesta näkökulmasta. Vietnamiin liittyviä ja sijoittuvia teoksia on pilvin pimein, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta yhdysvaltalaista tai eurooppalaista, ei-vietnamilaisten kirjoittamaa Vietnamin sota -aiheista kirjallisuutta. En ole kovin kiinnostunut sotakirjallisuudesta muutenkaan, mutta kaikista tärkein syy näiden teosten ohittamiselle on se, etten usko saavani niistä mitään tuoretta ja ei-toiseuttavaa kuvaa vietnamilaisuudesta. 

Ru sen sijaan tarjosi mielenkiintoisia näkökohtia ja väläyksiä vietnamilaiseen kulttuurilliseen identiteettiin. Minusta juuri Run kohdalla sana "väläys" on harvinaisen osuva konkreettisuudessaan. Teos jakautuu lyhyisiin fragmentteihin, joita olisi liioittelua sanoa luvuiksi, mutta joita toisaalta ei voi kappaleiksikaan nimittää niiden ryhmittelyn vuoksi: joskus tekstiä on muutamankin sivun verran, toisinaan vain yhden kappaleen. Lukukokemus on ilmava, yllättävä ja kiehtovia yksityiskohtia täynnä. Teksti etenee kuin assosiaation voimin tavalla, johon takakansitekstissäkin otetaan kantaa "keinuntana".

Takakansi avaa teoksen nimeä, jota ei ole käännetty suomeksi sen alkuperäisen monimerkityksen vuoksi. Sana "ru" viittaa vietnamin kielessä kehtolauluun, ranskan kielessä taas kuvainnollista virtaamista tai pientä puroa. Jo siinä siis nivoutuvat yhteen kaksi tärkeää elementtiä, Vietnam ja Kanada, matkan alku ja päätöspiste. Lisäksi sana sisältää kahdenlaista liikettä, jotka sekoittuvat toisiinsa ja esiintyvät monessa muodossa teoksen sisällöissä ja rakenteessa.

Ru on viehättävän omalakisesti toimivaa proosaa, joka kasvaa luontevasti ja mielenkiintoisia haaroja kasvattaen kuin köynnös. Ajassa ja paikassa liikutaan edestakaisin, mutta lukijalle ei herää turhaa tarvetta yrittää pakonomaisesti koostaa jonkinlaista aukotonta aikajanaa. Fragmentit tuntuvat seuraavan toisiaan luontevasti ja vaivattomasti, virraten. Tai keinuen. Ilmava asettelu ja lyhyt sivumäärä tekivät teoksesta varsin lyhyen, mikä tavallaan on yllättävääkin siihen sisällytetyn asian laajuuden huomioon ottaen. Näin jälkikäteen on olo, kuin olisi lukenut todella paljon todella lyhyessä ajassa. 

En tavallisesti ole hirveän innoissani elämäkerrallisista teoksista - en pidä niiden potentiaalista kääntää keskustelu asioiden sijaan henkilöön - mutta Ru on mukavan raikas versio genrestä. "Unohdin" hyvin nopeasti elämäkerrallisuuden ja luin teosta täytenä fiktiona, jonka kuvaamilla asioilla on pohja tositapahtumissa. (Siitähän loppujen lopuksi on kyse kaikissa elämäkerrallisissa romaaneissa, ei niinkään välttämättä "totuudesta" tai dokumentaarisuudesta.) 

Kuten tarkoitus olikin, opin kaiken kaunokirjallisen uppoutumisen ohessa myös vietnamin historiasta ja kulttuurista. Tapakultturista yhteiskunnan (muutosten) kuvaukseen ja perhesuhteisiin sekä elintavoista arvomaailmaan ja pukeutumiseen. Psykologinen näkökulmakin häivähti mukana, mutta ei mitenkään alleviivaten tai tyhjäksi selittämään pyrkien, lähinnä toteavasti. 

Ru oli minusta erittäin mielenkiintoinen ja tarpeellinen lukukokemus sekä sisällöllisesti että kaunokirjallisesti. Toivon toki löytäväni etsintöjeni yhteydessä lisääkin vietnamilaista kirjallisuutta, eli tarkoitus ei ole jättäytyä Run varaan. Joka tapauksessa se on hyvä avaus maan kirjallisuuteen, ja toivon, että tämä uunituore suomenkielinen käännös saa paljon huomiota, julkisuutta ja laajan lukijakunnan. 

---

Kim Thúy 2009/2019: Ru
Suom. Marja Luoma
Gummerus. Helsinki.
144s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti / iStockphoto, Shutterstock

Kommentit

Viikon luetuimmat