Terry Pratchett: Lyödään rahoiksi

 

Tahmee von Lipwigillä menee hyvin. Postitoimisto toimii omalla painollaan, elämä on ylen tasaista ja kunniallista ja vanha kelmi huomaa kauhukseen muuttuneensa yhteiskunnan tykipylvääksi. Onneksi lordi Vetinarilla olisi taas töitä: Kuninkaallinen Pankki ja rahapaja pitäisi saattaa pölyyntyneestä itsetyytyväisyydestään nykyajan tasalle. Alkukankeuden jälkeen Tahmee saadaan ryhtymään asialle ja jopa innostumaan tehtävästään, ja mikäpä ettei, huijari sopii finanssialalle aivan luonnostaan, ja jos siinä pääsee vielä painamaan omat rahansakin... 
Kiekkomaailman 31. osassa pureudutaan vitsailun varjolla siihen, miksi rahalla on niin salaperäinen valta ihmisten mieliin!

Lukuharrastukseni on ollut alkukesän hyvin hitaalla vaihteella. Iltalukemiset ovat jääneet erityisesti hellekausilla, ja samat kirjat roikkuvat luettavina viikosta ja kuukaudesta toiseen. En ole aloittanut yhtään uutta kirjaa ainakaan kahteen kuukauteen, mutta silti on vielä viisi kirjaa kesken, vaikka nyt päätin - vetävimmästä aloittaen - nykäistä loppuun ainakin yhden. 

Lyödään rahoiksi on sen verran samankaltainen kokemus kuin sen alasarjan edellinen osa, Posti kulkee, että kaikki jälkimmäisestä sanomani pätee edelleen myös ensimmäiseen. Von Lipwig ei hurmaa, maailma on makuuni turhan moderni ja temaattiset oivallukset eivät ole niin teräviä kuin voisi toivoa. Luinkin tämän teoksen tässä välissä lähinnä siksi, että halusin vertailla sitä lukukokemuksena Posti kulkee -teoksen kanssa.

Paljoa vertailtavaa ei siis loppujen lopuksi ollut. Tässä osassa on tietysti oma teemansa - pankkimaailma ja valuutta käsitteenä - sekä tavalliseen tapaan paljon humoristista kohellusta ja paikoin varsin oivaa tilannekomediaa. Kuitenkin ne suuret tunteiden liikahdukset ja mieleen pyörivään jäävät näkökulmat teemoihin jäivät hailakoiksi tässäkin teoksessa. 

Lyödään rahoiksi -teoksen keskiössä oleva valuutta ja sen filosofia ovat ihan kiehtovia teemoja - jopa kiehtovampia kuin Posti kulkee -teoksen liiketoimintapohdinta - mutta hieman samaan tapaan kuin edellisessä osassa, ei tämäkään teos tuo esiin kovin terävää, Pratchettille tyypillisen äkkiväärää näkökulmaa aiheeseen. Toki aiheita ja asetelmia on luotu tavalla, joka johdattaa aiheeseen Kiekkomaailma-kirjojen tuttuun viisaaseen ja humaaniin tapaan, mutta jotenkin teesit eivät ole niin viiltäviä kuin aiemmissa Pratchetteissa.

Minulla on kaapissa vielä useampikin 2000-luvun Pratchett, joista olen harkinnut luopuvani. Näitä ovat sekä Posti kulkee että Lyödään rahoiksi. Niillä on silti vielä esineinä jonkin verran tunnearvoa, joten kaipa minulle kaappiin vielä jokunen kirja mahtuu. Nyt ainakin nämä kaksi osaa voi työntää jonnekin hyllyn perällekin, kun kerran olen saanut blogattuakin niistä. Suurena suunnitelmanani on nimittäin blogata kaikista omistamistani kirjoista ennemmin tai myöhemmin.

Loput omistamistani 2000-luvun Pratchetteista jäävät kuitenkin haman tulevaisuuden projektiksi. Luettuani nämä kaksi puolessa vuodessa sekä yhden 90-luvun Pratchettin tarvitsen ehkä taas puolen vuoden tauon, ennen kuin luen lisää Pratchettia. Tosin onhan minulla odottamassa myös vanhempaa vuosikertaa, johon voi huvittaa tarttua jo aiemmin. 

Luulen, että lukutahtini ei tästä ainakaan kesän aikana juuri ripeydy. Olen alkukesästä uppoutunut tyystin toiseen harrastukseeni, kuvataiteisiin, johon on uponnut paljon aikaa ostettuani uusia välineitä. Lueskelen kirjoja ehkä taas iltaisin nyt, kun helteet ovat tällä kertaa ohitse, mutta kirjastoon asti en taida mennä. Yritän ensin saattaa loppuun ne viisi keskeneräistä oman hyllyn kirjaa jonkinlaisessa aikataulussa.

---

Terry Pratchett 2007/2013: Lyödään rahoiksi
Suom. Mika Kivimäki
Karisto. Hämeenlinna.
373s.
Kansi: Paul Kidby

Kommentit

Viikon luetuimmat