Toimi Jaatinen ym. (Toim.): The Age of the Samurai



The Age of the Samurai is a comprehensive look at the rich history of the samurai. It is about wars, combat skills, weapons and armour and also values, culture adn daily life. The myth of the samurai is examined through film and Japanese comics and animation. The book is richly illustrated with historical material and photographs of the spectacular objects of samurai culture. 

Tämä tietoteos on siitä erikoinen tuttavuus, että se on tuotettu Suomessa ja siitä on olemassa myös suomenkielinen laitos, mutta satuin nyt lukemaan tämän englanninkielisen version. Satuin ajat sitten ostamaan museokeskus Vapriikin museokaupan alennusmyynnistä tämän näyttelyjulkaisun, vaikka näyttelystä itsestään oli jo aikaa. Koska erinäisissä yhteyksissä olen päätynyt raapaisemaan pintaa Japanin historian sekä klassisen japanilaisen kulttuurin aihepiireissä, tämä teos tuntui kiinnostavalta jatkoperehtymisestä aiheeseen.

The Age of Samurai on rakenteeltaan popularisoitu artikkelikokoelma, joka sisältää runsaasti kuvituksia ja toki myös esinekuvia, kuten asiaan kuuluu. Osa aihepiireistä oli tutumpia - kuten Japanin samuraiajan historia - ja osa taas vieraampia - kuten erittäin mielenkiintoinen kuvaus Venäjän japanilaisten esinekokoelmien historiasta.

Artikkelikokoelmissa on aina vaarana se, että niissä on päällekkäisyyttä, mutta The Age of the Samurai oli välttänyt ne ainakin suuremmassa määrin. Muutenkin toimitus- ja tutkimustyö tekstien taustalla oli kaiken kaikkiaan niin laadukasta kuin ammattimaiselta museojulkaisulta odottaa saattaa (vaikka tietysti aina väistämättä joku lyöntivirhe ja pikkuruinen asiavirhe mukaan lipsahtaakin - toisin kuin Rönnqvist eräässä artikkelissaan kirjoittaa, Sakamoto Ryōma ei ollut alkujaan kotoisin Chōshū hanista vaan Tosa hanista). 

Joka tapauksessa tämä teos oli aivan niin informatiivinen kuin odotinkin, ja parhaana antina se antoi jäsennystä ja kontekstia samuraikulttuurille, johon on tullut fiktiossa törmättyä. Tämän teoksen avulla on heti mahdollista ymmärtää paremmin japanilaisia kerronnan konventioita ja hahmojen kehityskaaria. Loppupään artikkeleissa käydään lävitse populaarikulttuurin samuraikuvauksia ja -vaikutteita, mutta The Age of Samurai auttoi minua ymmärtämään syvällisemmin sellaisiakin japanilaisteoksia, jotka vain jokusen mutkan kautta käsittelevät samurai-aihepiiriä. 

Vaikka mainitsin edellä, että teoksessa oli tuttuakin sisältöä, on tämä Age of Samurai sellaista tietokirjallisuutta, jota on mukava omistaa. Erityisesti esineistöä mutta myös kulttuuria osineen ja merkityksineen sekä alkukielisine termeineen käydään lävitse niin tarkasti, että kaikkea ei aivan täysin ensimmäisellä lukukerralla pysty edes sisäistämään. Vaikutelma on osassa artikkeleita (hyvällä tavalla) sanakirja- tai luettelotapainen. Ja näin se toimiikin parhaiten - tämän teoksen pariin voi sitten aina palata tarpeen tullen, kun kaipaa saada tietoa siitä jostakin tietystä osasesta tai taiteenlajista. 

Kokonaisuutena The Age of Samurai tasapainottelee oikein hyvin yleistasoisen popularisoinnin ja syvälle menevän tietopaketin välimaastossa. Samalla taannoisella museoretkellä tuli ostettua myös toinen japanilaisteemaiseen näyttelyyn liittynyt julkaisu, johon en vielä ole sen enempää ehtinyt tutustua. Senkin voisi ottaa joskus sopivalla hetkellä lukuun, vaikka se muistaakseni oli vielä tyypillisempi näyttelykatalogi kuin tämä teos, joskaan takuuseen en mene. Eiköhän siitäkin aikanaan The Age of Samurain rohkaisemana jokunen sana tähän blogiin ilmesty. 

---

Toimi Jaatinen, Ronny Rönnqvist, Marjo-Riitta Saloniemi & Mikiko Tokoyoda (Toim.) 2004: The Age of the Samurai
Engl. Valtasana Oy
Tampereen Museot. Tampere.
151s.
Kuvitus: Susanna Vähämäki

Kommentit

Viikon luetuimmat