Scott Lynch: The Lies of Locke Lamora

They say that the Thorn of Camorr can beat anyone in a fight.

They say he steals from the rich and gives to the poor.

They say he's part man, part myth, and mostly street-corner rumour.

And they were wrong on every count...

 

Useamman kerran on tullut valiteltua takakansitekstien paljastavan liikaa kirjasta tai tekevän väitteitä, jotka eivät mielestäni pidä paikkaansa. Tätä takakansitekstiä ei voi ainakaan siitä syyttää, että se kuvailisi liian tarkkaan yhtään mitään. Syynä on se, että kyseessä on teoksen juhlavuosipainos kymmenen vuotta alkuteoksen julkaisun jälkeen. Niinpä se ei varsinaisesti houkuttele uusia lukijoita, vaan juhlii jo olemassa olevan lukijakunnan kanssa.

Kuulun itse tähän lukijakuntaan, sillä luin Locke Lamoran valheet ensi kerran suomennoksena 2000-luvun jälkipuoliskolla, kun se oli aika pian ilmestymisensä jälkeen käännetty. En tiedä, kuinka tarkkaan tämä teos määritelmällisesti menisi YA-kirjallisuuden kategoriaan, mutta ainakin se oli silloin aikanaan jotain ihan muuta kuin mitä olin aiemmin lukenut fantasiakirjahyllystä. 

Päähenkilö ei ollut teini vaan nuori aikuinen, ja päihteitä ja seksiä ei vältelty. Muutenkin meno oli rosoisempaa kuin varsin siistissä nuorten fantasiassa. Toisaalta taas teoksessa ei ollut jälkeäkään synkistelystä ja laahaavuudesta, johon olin kohdannut aikuisten korkeassa fantasiassa. Muistan teoksen tehneen vaikutuksen ja olleen siihenastisessa fantasiakirjallisuuden kokemuspiirissäni jotakin aivan uutta, vaikka paikoin hieman vierastinkin kaikkea sitä räyhäkkyyttä.

Pettymys oli kuitenkin suuri, kun sain kuulla, että tästä trilogiasta ei tulla suomentamaan enempää osia ensimmäisen teoksen jälkeen. Jäin pitkäksi aikaa harmittelemaan tätä käännettä, koska olisin mielelläni lukenut tarinan jatkon. Myöhemmin sain myös tietää, että oikeastaan sarjaan oli tulossa kokonaista neljä osaa lisää, kaikki toistaiseksi julkaisemattomia. (Tietääkseni neljäs osa kuitenkin luvattu julkaistavaksi tulevana kesänä 2022, melkein kymmenen vuotta edellisen osan julkaisun jälkeen.)

No, joitakin vuosia sitten muuton jälkimainingeissa järjestelin kirjahyllyäni ja havahduin siihen, kuinka nykypäivän verkkokaupan avulla ei olisi lainkaan vaikeaa saada käsiinsä myös muita osia. Laitoin heti tilaukseen sekä tämän alkuteoksen että sen jatko-osan, mutta trilogian kolmannen osan kovakantinen painos oli ehtinyt jo loppua joka puolelta. Niinpä jätin sen hankkimisen hamaan tulevaisuuteen uusintapainoksen toivossa.

Oli oikeastaan yllättävän viihdyttävää lukea alkuteos ensimmäistä kertaa englanniksi. En lue mitenkään valtavasti englanniksi noin yleensä sillä rakastan lukea kirjallisuutta suomeksi, mutta Locke Lamora oli vetävää tavaraa ensimmäisiltä sivuilta lähtien, ja jätti ehkäpä taaksensa jopa ansiokkaan suomennoksen. Minulla on ollut suoranainen lukujumi jo pitkän aikaa (ja tätä bloggaamistakin lykkäsin melkein kuukauden), mutta aina kun sain otettua kirjan käteeni sen sivut kääntyivät nopeasti.

Pidän teoksen rakenteesta varsin paljon. Siinä hahmojen toimintaa taustoittavat takaumaluvut rytmittävät nykyhetken toimintaa. Vain muutama taustoittava alaluku jäi hieman irralliseksi, eikä liittynyt niinkään itse juoneen kuin silkkaan maailmanrakennukseen. Muuten taustoitus tapahtuu oikein viihdyttävällä ja suurelta osin asiaan liittyvällä tavalla, vaikka maailmassa onkin paljon esiteltäviä ja selitettäviä uusia konsepteja.

Teoksen fantasiamaailma lukeutuu joskus mainitsemiini "Venetsia-kirjoihin", jollaisiksi olen nimennyt tämän yhden keskiaikafantasian alalajin. Kuvastossa ja maailman toiminnassa on huomattavasti vaikutteita renessanssi-Venetsiasta, eli tapahtumapaikka on jonkinlainen kanavien halkoma rikas kaupunkivaltio. Ilahduttavasti maailmanrakennus ei jää tähän, vaan mukana on paljon omaleimaisia elementtejä ja hieman taikuuttakin. Mikään varsinainen taikomiskirja tämä ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin taikuus on maailmassa saatavilla vain kalliilla hinnalla, eikä tavallinen väki - päähahmokaarti mukaan lukien - osaa mitään siihen liittyvää.

En tosin tiedä, ovatko muistikuvat tästä puolesta olleet heikot vai onko kynnykseni väkivaltaviihteen suhteen heikentynyt, mutta ainoa varsinainen negatiivisesti yllättänyt puoli oli väkivaltakuvaus. Olin useamman kerran melko ällöttynyt väkivaltakohtauksista, joissa riitti toinen toistaan karmeampia yksityiskohtia. Toki raakuus myös sopi kirjan rakentamaan maailmaan, mutta toisaalta välillä olisin selvinnyt varsin  mainiosti ilman niin tarkkaa rusahdusten ja irtoavien ruumiinosien kuvailua. Tämä lienee kuitenkin nyt niitä makuasioita, koska en ole oikein ikinä välittänyt viihteessä toiminta- tai taistelukohtauksista.

Locke Lamoran keskeisiä piirteitä on myös varsin vahva humoristinen perusvire. Se ei tarkoita, etteikö teoksessa olisi vakaviakin teemoja saati että kaikkea tapahtuvaa katsottaisiin huumorin kautta, vaan pikemminkin ihmiskuvauksessa on tiettyä purevuutta. Lisäksi dialogissa on paljon läpänheittoa erityisesti päähenkilön sisäpiirin kesken. Lähin vertailukohta saattaisi olla Noituri-sarja, jossa on paljon nokkelaksi tarkoitettua alatyylistäkin sanailua.

Joka tapauksessa päällimmäinen muistikuvani - "viihdyttävä" - piti paikkansa tälläkin kertaa, jopa vielä paremmin kuin uskalsin odottaa näin kymmenen vuotta edellisen lukukerran jälkeen. Teoksessa pedataan hieman myös jatkoa, mutta kuten laadukkaassa genrekirjallisuudessa pitääkin, tapahtumat saivat tyydyttävän loppuratkaisun ja teos toimii periaatteessa myös yksin. Saa nähdä, toteutuuko tämä toisen osan kohdalla, jossa kuitenkin asetelma keskimmäisenä teoksena tuo tähän omat haasteensa.

Minulla on muutama muu kirja tässä välissä odottamassa, mutta tavallaan odotan ja tavallaan vähän jännitänkin toisen osan lukemista. Muistelen jostain kaukaa aktiivisemmilta fantasianlukuajoiltani linjanneeni arkikokemuksen perusteella, että usein kirjasarjan toinen osa oli varsin usein joko sarjan paras tai huonoin osa. Katsotaan, millaisen vaikutuksen Red Seas Under Red Skies aikanaan tekee.

 

Gentleman Bastard -sarja

The Lies of Locke Lamora

Red Seas Under Red Skies

The Republic of Thieves 

The Thorn of Emberlain

---

Scott Lynch 2006/2016: The Lies of Locke Lamora - The Gentleman Bastard Sequence: Book One

Gollancz. Lontoo.

639s.

Kansi: us-now.com


Kommentit

Viikon luetuimmat