Matt Parker: Humble Pi


As Matt Parker shows us, our modern lives are built on maths: computer programes, finance, engineering. And most of the time this maths works quietly behind the scenes, until... it doesn't. Exploring and explaining a litany of glitches, near-misses and mishaps involving the internet, big data, elections, street signs, lotteries, the Roman empire and a hapless Olympic shooting team, Matt Parker shows us the bizarre ways maths trips us up, and what this reveals about its essential place in our world.

Getting it wrong has never been more fun.

Minulla on ollut jonkinmoinen lukujumi kesän ajan, ja olen lukenut hyvin vähän yhtään mitään. Suurimmaksi osaksi syy on paljon aikaa vieneessä ja maailmaansa upottaneessa toisessa harrastuksessa, mutta koko kesänä ei myöskään ole tullut mitään erityistä intoa lukea mitään tiettyä tai ylipäätään mitään. Olen silti sinnikkäästi aina valinnut seuraavan kirjan luettavaksi ja raahautunut välillä jopa vanhoissa kesken olevissa eteenpäin. Edellinen lukukokemukseni, Changin Villijoutsenet, innosti kuitenkin aloittamaan jälleen jotakin uutta - muistin taas elävästi, miten hienoa lukeminen voikaan olla.

Matt Parkerin teos tuli yöpöydälleni suorastaan sattumalta: kävin vain mielessäni läpi lähietäisyydellä olevia kirjoja, joita en vielä ole lukenut. Sillä oli tosin oma merkittävä vaikutuksensa, että Parker oli minulle jo ennestään Youtube-vaikuttajana tuttu. Hän on siis Stand-up Maths -kanavan perustaja, joka alun perin toimi matematiikan opettajana, mutta on sittemmin siirtynyt tekemään - kyllä! - matematiikka-aiheista standuppia.

Niinpä olin teoksen aloittaessani tilanteessa, jossa olin katsonut useita Parkerin videoita, ja tiesin hänen persoonastaan sekä komediallisesta tyylistään hieman jotakin. Humble Pi on tästä näkökulmasta katsottuna täyttä Parkeria: sekä tyyli että komediallinen kerronta olivat hyvin tyypillisiä hänen esiintymisilleen. Teoksen alusta asti tulin lukeneeksi sitä Parkerin äänellä ja intonaatiolla, ja vielä ensimmäisten lukujen aikana aivoni myös jostain syystä täydensivät mukaan myös yleisön naurun tietyillä hetkillä.

Humble Pi on siis todellakin hauska kirja. Se myös käsittelee aiheitaan sen verran yleistajuisesti, että iltaunen partaalla roikkuvanakaan en pudonnut kelkasta kuin kerran teoksen aikana. Itsehän päädyin humanistiksi ihan vain siksi, että lukion pitkä matematiikka nujersi aiemmin ihan hyvän matemaattisen itsetuntoni, ja siellä pohjamudissa se on vieläkin - vaikka selvisin kyllä ylioppilaskirjoituksista hyväksytyllä arvosanalla, eli pahemminkin olisi voinut käydä. Vasta viime aikoina olen pohtinut käsitykseni todenmukaisuutta, ja rohkaistuneella mielellä uskalsin tarttua tähän matematiikka-aiheiseen ja vieläpä vieraskieliseen kirjaan, koska se oli tyyliltään kevyt.

Englannin kielellä on tullut luettua yhtä sun toista, eikä Humble Pi ole missään nimessä sieltä vaativimmasta päästä. Kuitenkin jonkin verran päänvaivaa (ja kun sanon päänvaivaa, tarkoitan googletusta) juontui erityisesti insinööri- tai tietojenkäsittelysanastosta, joita tunnen äärimmäisen huonosti suomeksikin, saati englanniksi. Nämä eivät silti muodostuneet kovinkaan merkittäväksi ongelmaksi, vaan lukeminen oli jouhevaa. Parker kirjoittaa lennokkaasti ja puujalkavitsejä viljellen, ja yleinen hyväntuulisuus tarttui myös lukijaan.

Teoksen teemavalikoima on laaja, kuten takakansitekstikin vihjaa. Minusta se oli paitsi kiehtovaa, myös oikein onnistunutta. Jokaisesta aihepiiristä oli joukko siihen liittyviä anekdootteja, jotka eivät niinkään liittyneet toisiinsa. Minusta jaottelu oli onnistunut ottaen huomioon, kuinka näin laajan teeman alle kerätyt yksittäiset kertomukset on aidosti haastavaa koota toimivaksi kokonaisuudeksi. Vain ihan yksittäisessä kohdassa tuli olo, että teemoittelussa on tehty turhan suuri venytys, jotta mukaan saataisiin tietty tarina, joka ei istu ongelmitta teemarakenteeseen.

Kääntöpuolena Parkerin tuttuuden tuomalle laaduntakaukselle ja vakuuttavuudelle oli kuitenkin se, että osa teoksen tarinoista oli minulle jo ennestään tuttuja, sillä olin jo aiemmin katsonut Parkerin videon aiheesta. Kun nyt selaan hänen videovalikoimaansa, en voi olla saamatta vaikutelmaa, että tämän teoksen lukemisen voisi melkein korvata katsomalla tietyn valikoiman hänen videoitaan, niin yksi yhteen kerronta on videoissa ja teoksessa. Tutut aiheet tuli Humble Pitä lukiessa silmäiltyä läpi miltei sanasta sanaan tutun sisällön vuoksi, kun taas ennalta tuntemattomat jutut imaisivat täyden huomioni. Lukukokemukseen tuli näin pientä epätasaisuutta.

Kaiken kaikkiaan Humble Pi oli kevyenpuoleinen, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä sopivassa suhteessa. Se on myös siinä mielessä huomattava lukukokemus, että se on muistaakseni aivan ensimmäinen lukemani teos, joka on tubettajan kirjoittama - ja siis nimen omaan niin päin, että kirjoittaja on ensiksi tullut tunnetuksi Youtubessa ja vasta sitten kirjoittanut kirjan. Tämä tuskin tulee toistumaan kovin pian, mutta on omalta osaltaan varmasti jonkinlaista tulevaisuutta.

---

Matt Parker 2019: Humble Pi - The Comedy of Maths Errors
Allen Lane. Lontoo.
314 s.
Kansi: Richard Green / Emilija Manevska/Getty Images

Kommentit

Viikon luetuimmat